Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑ (ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΖΩΝΗΣ) - ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΓΙΟΥ ΑΚΑΚΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ

Άρθρο του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια στις 28 Νοεμβρίου 2018

Το βιβλίο αυτό αποτελεί τον αθωνικό αμητό του συγγραφέα, καθώς σ' αυτό ταμιεύει αναμνήσεις και πνευματικές εμπειρίες από το Άγιον Όρος, όπως το γνώρισε στα πολυάριθμα προσκυνήματά του, που καλύπτουν την χρονική περίοδο μισού αιώνα (1965-2016). Απαρτίζεται από κείμενα που τα συνδέει κάτι κοινό: το Άγιον Όρος της αγιότητας, της πνευματικότητας, της παράδοσης· το Άγιον Όρος του πολιτισμού, της λογιοσύνης, της τέχνης, της πορείας προς την αρετή, τη θέωση... Πλούσιος ευχόμαστε να είναι και ο πνευματικός αμητός όσων, με καθαρή ματιά, θα εντρυφήσουν στα πνευματικά μηνύματα των κειμένων του βιβλίου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει έστω και νοερά, με τα μάτια της ψυχής του, στην πνευματική ζωή των Αθωνιτών μοναχών, δέχεται την επίδραση του εξαίσιου περιβάλλοντος χώρου, που ευωδιάζει από την χάρη του Θεού, χαριτώνεται κι αυτός, κατανύγεται η ψυχή του και, ασφαλώς, ενδυναμώνεται πνευματικά και ανεφοδιάζεται για τη συνέχεια του προσωπικού πνευματικού του αγώνα.