Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 14 -18 ΑΙΩΝΑ


Χάρτες του Αγίου Όρους

Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον - Χαρτών μεταμορφώσεις

Από ένα μέγα πλήθος χαρτογραφικών απεικονίσεων και επεξεργασιών (πάνω από 800 εικόνες) διαφόρων τύπων και προελεύσεων που καλύπτουν μια χαρτογραφική περίοδο σχεδόν 17 αιώνων, καταγράφονται και αναλύονται ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και πρότυπα, ενώ με την βοήθεια των σύγχρονων αναλυτικών ψηφιακών επεξεργασιών και των νέων τεχνολογιών, όπως πρωτοποριακά εφαρμόζονται στην Εθνική Χαρτοθήκη τα τελευταία χρόνια, γίνονται αποκαλυπτικές συγκρίσεις με τις σημερινές χαρτογραφικές απεικονίσεις. 
Το Όρος στους χάρτες Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον ή με άλλα λόγια, Χάρτες του Όρους Άθω και μάλιστα μεταμορφούμενοι. Είναι μια αφιερωματική έκδοση της Εθνικής Χαρτοθήκης με την οποία επιχειρείται, για πρώτη φορά, μια καθαρά χαρτογραφική προσέγγιση και περιήγηση του Άθω μέσα από τις απεικονίσεις του σε χάρτες. Μια διαχρονική δια των χαρτών αιώρηση στο Άγιο Όρος, μια περιπλάνηση στις γεωγραφικές απεικονίσεις, ανά τους αιώνες και τους χάρτες στη σπουδαία αυτή νήσο όχι μόνο του «γεωγραφικού», αλλά και του «νοητού» και «ηθικού» μας. Από εκεί πέρασε ο ασιάτης βασιλιάς για να κατέβει στο νότο της Ελλάδας, χωρίζοντας με διώρυγα τον αθωνικό δάκτυλο και κάνοντάς τον πάλι «νησί» όπως πιστεύει ότι ήταν τέτοιο ο αναγεννησιακός νησολόγος, πριν κάποιον μεγάλο αρχαίο σεισμό που τον ξαναένωσε με τη μακεδονική ξηρά. Εκεί εγκαταστάθηκαν σε μοναδική παγκόσμια πολιτεία οι μοναχοί, εκεί ταξίδευσαν και χαρτογράφησαν τα μεγάλα ονόματα των χαρτογράφων της παγκόσμιας γεωγραφίας των ηπείρων, των νήσων και των θαλασσών.

Περιεχόμενα

Ευάγγελος Λιβιεράτος, Προλεγόμενα
Ιερομόναχος Ιουστίνος, Αγιορειτικής χαρτοθήκης γενέθλιον
Ευάγγελος Λιβιεράτος, Άθω περιμέτρου μεταμορφώσεις
Αθωνική ιερή χαρτογραφία, Οι απαρχές
Μαρία Παζαρλή, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Η Παναγιά στον χάρτη
Σάββας Δεμερτζής, Ελλάδος ιερό δίδυμο
Μαρία Παζαρλή, Άθω πρώτου φιλέλληνος σχεδιασμοί
Νόπη Πλούτογλου (επιμ.), Τριδακτύλου Άθως πτολεμαϊκός
Ευάγγελος Λιβιεράτος, Γιώργος Τόλιας, Ο Άθως των νήσων
Μαρία Παζαρλή, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ου τόπος ή τόπος Όρους;
Χρυσούλα Μπούτουρα, Όρους ανάγλυφα και σκιάσεις, Άθω πόνημα χαρτών
Νόπη Πλούτογλου, Φωτεινή Παππά, Φύλλα χαρτών του Άθω συνθέσεις
Νόπη Πλούτογλου, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Όρους περιηγήσεων συντροφία
Γιώργος Σιδηρόπουλος, Μικροί αθωνικοί σχηματισμοί, Από αέρα φωτοχώροι αγιορειτικών μονών
Μαρία Παζαρλή, Νόπη Πλούτογλου, Όρους τοπωνύμια σε χάρτες
Κώστας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ρωσσικόπουλος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Άθω γεωδαιτικό σημείωμα
Χρυσούλα Μπούτουρα, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Κώστας Παπαδό-πουλος, Ειρήνη Τέκου, Ένας νέος χάρτης του Αγίου Όρους.
ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
(Νοέμβριος 2002)
Έκθεση χαρτών του Αγίου Όρους, που προέρχεται από τη μεγάλη αφιερωματική έκδοση της Εθνικής Χαρτοθήκης Όρους Άθω γης και θαλάσσης περίμετρον - Χαρτών μεταμορφώσεις εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο στις αίθουσες του Δημαρχείου Βελιγραδίου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2002.
Η έκθεση περιελάμβανε 54 χάρτες και απεικονίσεις του Όρους που χρονολογούνται από τα τέλη του 13ου αι. μέχρι τις ημέρες μας ταξινομημένους σε διάφορες ενότητες όπως ... το Όρος σε πορτολάνους, το Όρος σε νησολόγια, το Όρος σε πτολεμαϊκούς χάρτες, το Όρος του Σεβαστιάνοφ, το Όρος του Σμυρνάκη και οι νεώτερες απεικονίσεις μέχρι τις σημερινές χαρτογραφικές εκδοχές που έχουν αποδοθεί με τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτές αναπτύσσονται πρωτοπορειακά στην Εθνική Χαρτοθήκη.
Ανάμεσά τους και ο νέος χάρτης του Όρους που συντάχθηκε από την Εθνική Χαρτοθήκη στον οποίο για πρώτη φορά απεικονίζεται το ανάγλυφο σκιασμένο με φυσικό ηλιακό φωτισμό.

       Άποψη της έκθεσης χαρτών στο Δημαρχείο Βελιγραδίου

Χάρτες:
[Ἀπό τό ἰστολόγιο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ]