Σταμναγκάθι μέ χταπόδι καί ντοματίνια
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΚΑΚΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ |
Γιά τή συνταγή (γιά 3 ἄτομα) χρειαζόμαστε:
Σταμναγκάθι ½ κιλό
φρέσκα
ντοματίνια ἤ κομμάτια ντομάτας
Χταπόδι 1 κιλό περίπου
Κρεμμύδι ἤ φρέσκα κρεμμυδάκια
ἐλαιόλαδο
ἁλάτι καί πιπέρι
Καθαρίζουμε καί στή συνέχεια, πλένουμε τά χόρτα πολύ καλά. Τά
βράζουμε γιά 5 λεπτά σέ καλά ἁλατισμένο νερό καί μετά τά στραγγίζουμε.
Βράζουμε τό χταπόδι μέ πολύ λίγο νερό (ἕνα φλυτζάνι τσαγιοῦ)
καί στή συνέχεια τό τεμαχίζουμε.
Σέ ἕνα χαμηλό σκεῦος (νταβαδάκι) τσιγαρίζουμε τό κρεμμύδι στό ἐλαιόλαδο καί στή συνέχεια προσθέτουμε τό χταπόδι, ἀνακατεύοντας καλά γιά νά δέσουν οἱ γεύσεις. Ἔπειτα προσθέτουμε λίγο νερό καί ἀφήνουμε νά βράσει γιά 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τό σταμναγκάθι καί τά ντοματίνια καί ἀφήνουμε νά βράσει
τό μίγμα γιά ἄλλα 5 λεπτά.
Σερβίρουμε μέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι καί ὠμό ἐλαιόλαδο.