Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΝ ΑΘΩ

Πανήγυρη της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω.
Στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της εορτής του Άγιου Αθανασίου θα αρχίσουν την Παρασκευή  αργά το απόγευμα της 17/4 Ιουλίου με τριπλή πανηγυρική κωδωνοκρουσία.
Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εφεστίου σεβασμίας και θαυματουργού εικόνας Παναγίας της Κουκουζέλισσας από το ομώνυμο παρεκκλήσιό της στον Ι. Ναό του Καθολικού της Μονής, τέλεση Μικρού Εσπερινού και Παράθεση δαψιλούς τραπέζης.


Στις 7.30 μ.μ. θα αρχίσει η αγρυπνία με την τέλεση Μεγάλου Εσπερινού με αργά Ανοιξαντάρια του Ιωάννου του Κουκουζέλους, ο οποίος ασκήθηκε οσιακά στην Μονή ασκώντας το διακόνημα του ιεροψάλτου -ήταν ηδύφθογγος εκτελεστής και συνθέτης υμνητικών μελωδιών, καταταγείς στους Αγίους της Μονής- Λιτή, Αρτοκλασία, Εγκωμιαστικό λόγο για τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Όρθρος με αργούς μελωδικούς πολυελέους. Αίνους, δοξολογία και  τέλεση Αγιασμού στη Φιάλη προ της εισόδου στο νάρθηκα του καθολικού, με προσκύνηση τιμίων χαριτοβρύτων λειψάνων, Θεία Λειτουργία, ευλόγηση των κολλύβων του Αγίου Αθανασίου.
Κατά την Θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονίαν του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Αθανασίου Λαυριώτου, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Ρέγκλη καταγομένου εκ Θεσσαλονίκης  και αποφοίτου του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Όλες οι Ακολουθίες θα τελειώσουν στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου  18/5 Ιουλίου. Τους ύμνους θα αποδώσουν ευμόλπως οι υμνητικοί ερωδιοί του Θεού στο Άγιο Όρος από της Συνοδείες των  Δανιηλαίων και Δαμασκηνού Νεοσκητιώτη στο Δεξιό χορό και η Συνοδεία των Θωμάδων και του μοναχού Ιωσήφ Βιγλιώτη στον αριστερό χορό.
Μετά την πνευματική ευφροσύνη όλων των Ιερών Ακολουθιών και κυρίως της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει τράπεζα πλουσίων εδεσμάτων .  
  
Το απόγευμα του  Σαββάτου  θα τελεσθεί ο Εσπερινός και το Κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτητόρων αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά (963-969) και Ιωάννου Τζιμισκή (969-976) και όλων των οσιακώς εγκαταβιωσάντων και κοιμηθέντων στη Ι. Μονή από της ιδρύσεώς της μέχρι και  σήμερα.
 Θα  παρατεθεί  εν συνεχεία, πλούσια τράπεζα, η προσαγορευόμενη «Κτητορική». Θα ψαλούν εόρτιοι ύμνοι και προπόσεις από τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αβρόσιο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτη κ. Ναθαναήλ σχετικώς με την εορτή, εξαίρωντας την μνήμη και την προσφορά του τιμωμένου Αγίου Αθανασίου και ευχαριστώντας τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Πρόδρομο και τους λοιπούς πατέρας τόσο για την επιτυχή τέλεση της Πανηγύρεως, όσο και για την φιλοξενία. Ο σεμνός Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος θα αντιφωνήσει με την σειρά του και θα ευχαριστήσει τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη όσο και τους άλλους παρισταμένους συμπανηγυριστές κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές ευχηθείς να έχουν την ευλογία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. 
 Την Κυριακή Όρθρου βαθέος θα τελεσθούν  το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως θα τιμήσει με την παρουσία του ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, ο Καθηγούμενος της αδελφής Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. κ. Ναθαναήλ, αντιπρόσωποι άλλων Ι. Μονών, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι.
  
Εξαίρουμε ιδιαιτέρως την όλη προσφορά και φροντίδα του ταπεινού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αρχιμ. Προδρόμου, ο οποίος σε συνεργασία με τους αδελφούς της Ι. Μονής, οργανώνει  μεθοδικά την πανήγυρη, ώστε όλα να τελεσθούν με απόλυτη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια και αρχοντιά για να εξυπηρετηθούν όλοι οι προσκυνητές. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγ. Αθανασίου να του χαρίζει υγεία κατ' άμφω και να τον ενισχύει στον πνευματικό και διοικητικό αγώνα που αθορύβως διεξάγει.